Voice Dialogue

Stemmen in dialoog

Voice dialogue betekent letterlijk vertaald: stemmen in dialoog.

Hiermee worden de innerlijke stemmetjes, die deel uitmaken van ieders persoonlijkheid, bedoeld.

Innerlijke stemmen of je kan het ook verschillende deeltjes van jezelf noemen, van je eigen IK.

Allemaal onze Ik-ken dus zoals vb: de perfectionist, de zorgdrager, de controlehouder, de innerlijke criticus, de avonturier, de gewoontedrinker, de pleaser, de volger..  enz…

We vergelijken het soms met een grote autobus waarvan jij de bestuurder bent. Jij zit aan het stuur van jouw bus, van jouw leven. Sommige ik-jes sturen en bepalen tot hiertoe heel sterk mee hoe jij leeft, wat jij belangrijk vindt, wat je niet kan laten, waar je jezelf op betrapt, waar je vaak onbewust steeds terug tegenaan loopt… en waar je zo graag verandering in zou brengen. Alle goede voornemens ten spijt, het mislukt steeds weer opnieuw.

boeken-Marijke-Leys.fw_

Ik geef enkele voorbeelden uit het leven gegrepen:

  • je cijfert jezelf steeds weg voor je kinderen want wil zo graag die lieve, toffe, topmoeder zijn
  • je werkt en je werkt steeds harder omdat je vooruit wil en het steeds beter wil doen, en je lijkt hierin geen stop te kennen….
  • je reageert fel en kritisch, soms zelfs cynisch als je partner gedrag stelt waar je je aan ergert….
  • je denkt zeer rationeel als leidinggevende omdat je vooruit wil met je bedrijf of organisatie en vergeet het belang van empathie en verbondenheid met je medewerkers….


Deze ik-jes hebben je al ver gebracht in je leven en zijn zeker van belang, maar weet dat achter elk zeer aanwezig deel een klein stukje kwetsbaarheid zit, ergens veilig achteraan in jouw bus. Deze deeltjes spelen niet actief mee in je dagelijks bestaan, toch zijn ze in jou aanwezig en zijn ze er niet zomaar gekomen. Deze kwetsbaarheden liggen vaak in ons verleden door iets wat ons aangegrepen heeft, waar we de kans niet toe kregen dit te ontplooien, omdat er een ziek, behoeftig familielid was waar je als kind al zorg voor moest dragen of wat dan ook…

Hoe beter we ons bewust zijn van al deze deeltjes in onszelf, hoe beter we onszelf begrijpen. Hoe meer mogelijkheden we creëren om op een andere manier om te gaan met het leven dat we leiden en met concrete situaties.

En waar is dan mijn helpende, sturende rol hierin?

Ik ga in gesprek met een deeltje van jezelf, waar je verandering in wil brengen. We koppelen dit los van je persoon door letterlijk een andere plaats in te nemen in de ruimte. Dit leidt steeds tot een intensieve ervaring  en een verrijkende blik op jezelf. Het kan helpen bij het vergroten van zelfacceptatie, van emotionele ontwikkeling en het verbeteren van je relatie met anderen.